İlk olarak 1995 yılında Doktor George Crile Jr. tarafından tanımlanan Karsinofobi yani “kanser olma fobisi” kişinin kanser olmaktan aşırı derece korkması ve zihinin bu konu ile sürekli meşgul olması ile karakterize olan bir kaygı bozukluğudur.
Bu fobisi olanlar:
- Sık sık doktora gitme ihtiyacı hissetme
- Doktorlara ve tahlil sonuçlarına güvenememe
- Herhangi bir belirti, ağrı, sızı ve benzeri şeyleri kansere yorma
- Sağlıklı beslenme ya da sağlıklı yaşama konusunda aşırıya varan araştırmalar yapma ve bunları aşırı şekilde uygulamaya çalışma
- Başka şeylere konsantre olmakta zorlanma
- Gittikçe daha mutsuz hissedip içe kapanma
gibi durumlar yaşarlar.
NELER YAPILABİLİR?
- GEREKLİ KORKU İLE AŞIRI KORKUYU AYIRMAK: Kendinize korkunuzun derecesini sorun. Gerçekten herkes kadar mı korkuyorsunuz, yoksa çok daha fazla mı? Eğer fazla ise bunun artık normal bir korkudan çıkıp fobiye dönüştüğünü kabul etmeniz gerekiyor.
- BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT: İnternet ve basın araçları bazen en büyük kurtarıcımız, bazense en büyük düşmanımız olabilir. Bilgileri doğru bir şekilde filtreleme şansımız yok. Bilgi kirliliğinden korunmak için her duyduğunuza inanmamak ve özellikle bilimselliği olmayan metodlardan ve söylemlerden uzak durmak gerekiyor.
- RUH SAĞLIĞINIZI DÜŞÜNÜN: Kaygı bozuklukları, depresyon ve diğer ruhsal rahatsızlıklar bazen kanser fobisinin oluşmasında rol oynayabilir. Kendi ruh durumunuzu gözden geçirmeniz, ruh dünyanızda ne olup bittiğini anlamanız önemlidir.
- UĞRAŞLAR EDİNMEK: Kişi özellikle de boş kaldıkça bunu düşünebilir. Hayatınızı anlamlı hale getirecek hedefler belirlemek, sizi verimli ve üretken hissettirecek şeylerle ilgilenmeniz önemlidir.
- HAYATTAN VAZGEÇMEYİN: Unutmayın ki bir kanser hastası tedavi olmak için çabalar, uğraşır, elinden geleni yapar. Siz henüz hasta bile olmamışken hayattan vazgeçmemelisiniz. Müzik dinlemekten, pozitif insanlarla konuşmaktan, doğayı izlemekten, yürüyüş yapmaktan vazgeçmeyin.
- UZMAN DESTEĞİ ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN: Fobiler genellikle kişinin tek başına aşmakta zorlanacağı türden korkulardır. Güçlü ve derindirler. Fobiniz olduğunu düşünüyorsanız ya da yakınlarınız size artık bu korkunun bir fobi haline geldiğini söylüyorsa bu konuda bir ruh sağlığı uzmanından destek almak son derece yararlı olacaktır.
Sevgili Reyhan hanim, her derde deva hanim.Modern cagimizin hastaligindan korkuya deginmissiniz.Harika bir yazi.Keske herkes okusa. Internetdeki bilgi kirliligi cok fazla.Degerli yazilarinizi dort gozle bekler,basarilarinizin dev***ini dilerim.
Gülcihan Özgün Bütün maddeleri okudum .6 ayda bir yapılması gereken kontrolü 1,5 sene sonra yaptırıyorum .Kanserden korkuyormuyum