Vücuda alınan besinlerin yakılma süreci olan metabolizma, yavaş çalışması halinde sindirim ve yağ yakımı süresi uzar. Yaş, cinsiyet, hormonal durumlar, menopoz, kişinin egzersiz seviyesi ve kalıtımsal özellikler metabolizma hızında değişikliğe neden olur. Bunlar dışında genetik etkiler, metabolik hastalıklar, vücut kas ve yağ oranları, ateşli hastalıklar, hamilelik, uzun ve sık aralıklarla diyette olmak, stres gibi durumlar da metabolizma hızı üzerinde etkilidir. Metabolizma hızı düşük bireylerin kilo vermesi zor olacağından metabolizma hızını yükseltmek gereklidir.
Zayıflama diyetinde proteinden yüksek miktarda tercih edilmesi metabolizmayı hızlandırır ve aynı zamanda kas yapısını da güçlendirir. Yemek yedikten sonra yediklerimizi sindirebilmek için de belli oranda kalori yakarız. Bu besinin termik etkisidir. Proteinlerin termik etkisi diğer makro besin öğelerine göre yüksektir. Protein, açlığı ve iştahı azaltır. Bu da doğal olarak kalori alımında azalmaya yol açar.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çayda bulunan kateşin adlı flavanoidin ve kafeinin yağ metabolizması üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Araştırmalar, kateşin miktarının diyetle alımını arttırdığınızda vücudun enerji harcamasının arttığını ve özellikle bel bölgesindeki yağları azalttığını göstermektedir. Antioksidan özelliği sayesinde de her gün içeceğiniz 1-2 fincan yeşil çay tüketimi önerilmektedir.
ZENCEFİL
Metabolizmayı hızlandıran zencefil, yemeklerin içerisinde de rahatlıkla tüketilebilir. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmayıp metabolizma hızını yükseltebiliyor.
MERCİMEK
Mercimek lif, mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengindir.. Protein ve lif tok tutar, sindirimi hızlandırır ve toksinleri kolondan temizler. Böylece metabolizmanız hızlanır. Ayrıca mercimek şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıklarından korunmanızı da sağlar.
YAĞLI TOHUMLAR
Ara öğünlerde tüketilen 1 avuç badem, fındık ya da ceviz açlık hissini bastırmanın dışında metabolizmayı da hareketlendirici etki gösterir. Badem lif içeriği yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini arttırır.
AVOKADO
Avokado sağlıklı yağ asitleri içermesinin yanı sıra lifli yapısı sayesinde tokluk hissinin uzamasını sağlar. Yağ yakımını sağlayan L-karnitin bakımından iyi bir kaynaktır.
TAM TAHILLAR
Yüksek oranda lif içermesi ve düşük glisemik indekse sahip olması nedeniyle tam buğday unuyla yapılmış ürünlere diyette yer vermek sizi tok hissettirecektir. Özellikle kinoa ve karabuğday iyi bir protein, demir, magnezyum ve manganez kaynağıdır.
BAHARATLAR
Baharatların aynı spor yapmakta olduğu gibi anlık metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğunu göstermektedir. Çalışmalar tarçın, kekik, karabiber, pul biber, zerdeçal gibi baharatlarla tüketilen yemeklerin metabolizmayı yaklaşık %8 oranında arttırdığını göstermektedir. Reflü, gastrit, mide yanması gibi durumlarda bireylerin aşırı baharatlı besinleri tercih etmesi uygun olmayacaktır.
AYVA
İyi bir çinko ve C vitamini kaynağı olan ayva lif içeriği çok yüksek bir meyvedir. Ayva içerdiği farklı çeşitte fitokimyasallar sayesinde mevsiminde tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırır. İçinde doğal olarak bulunan mineraller sayesinde dolaşım sistemini canlandırır ve zayıflama sürecini destekler.
KAHVE
Kahve içerdiği kafein sayesinde metabolizma üzerinde uyarıcı etki göstermekte ve metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır. Egzersiz öncesi tüketeceğiniz 1 fincan kahve sayesinde daha fazla yağ yakımı sağlayabilirsiniz.